Amerika'da YABANCI olmak

           Başlıktan da anlaşılacağı üzere Amerika'da yabancı olmak ile ilgili bir şeyler yazmak istedim. Bu yazı birazcık negatif gözükebilir, insan bazen umutlarını yitirebiliyor, birşeylere sinirlenebiliyor.... oluyor işte. Her zaman internette Amerika ile ilgili forumlarda insanların negatif, gelmeyin hayat berbat.... vb. yorumlarını görünce onaylamamışımdır. Hayattan şikayet eden bir insan olmadım hiç ama hayata karşı her zaman da pozitif olamıyorum ne yazık ki.
          Şu ana kadar kötü bir tepki görmedim insanlardan yabancı olduğum için. Açıkcası ilk geldiğim zamanlar biraz tedirgindim. İnsanlar soğuk, bireysel, kendilerin başkasını düşünmüyorlar gibi söylemler duyduğum için. Evet insanlar bireyseller bizim gibi değiller belki çok fazla, ama ben bu konuda şikayetçi değilim açıkcası. Ve şu ana kadar soğuk bir tepkiyle karşılaşmadım. Ama iş Amerika'da çalışma konusuna gelince biraz durmak istiyorum. Genel olarak Türkiye'de okuduğun hiçbir üniversite burda hiçbir işe yaramıyorum. ( Tabii ki istisnalar var) Diplomanı kabul etmiyorlar, Türkiye'deki iş deneyimlerin de onların umrunda değil. Hal böyle olunca, deneyimin olduğu ya da mezun olduğun ( Türkiye'de insanlar genelde mezun olduğu bölümlerle ilgili işler yapmadığında :) buna bende dahilim) bir alanda işe başvuramıyorsun. Baktın üniversite derecen hiçbir işe yaramıyor tekrar okul okumaya başlıyorsun. Bir yandan da düşük maaşlı, yarım gün işlerde çalışmak istiyorsun. Ama bu tarz işlerde hiç deneyimin olmadığı için yine sana bakmıyorlar bile... Tabii eğer şanslı biriysen böyle bir işe alınabilirsin. Benim gördüğüm kadarıyla Amerika'da bu tarz işlere daha az vasıflı, lise mezunu kişileri alıyorlar ve sen yabancı olduğun için bu işlerde onlardan daha da alt tabaka da görülüyorsun. İngilizce bilsen bile müdürler için hiçbir zaman yeterli olmuyor. Dünyadan bir haber, hiçbirşeyle alakası olmayan, sadece evden işe, işten eve giden birinden daha aşağıda sayılmak bazen insanın moralini bozabiliyor. Ama sen her zaman gülümseyip, olsun deyip, bütün lafları yutuyorsun.
           Düşüncelerim bu yönde. Ama hiçbir şekilde insanlar kötü, küçük görüyorlar diyemem. Aksine şu anda çok şanslıyım, gittiğim okulda ( bale ve normal) hep yardımcı, iyi insanlarla karşılaştım. Ama düzen böyle, okul okumadan iyi bir işin olamaz, olduğu halde de hep yabancı olarak görüleceksin. Umarım ileride bu düşüncelerimin tam tersi çıkar, yanılırım....
           Bütün bunların haricinde, ileride belki Türkiye'ye dönerim deyince, " Ya ne yapacaksın Türkiye'de, burası çok kötü orda hayatını yaşa" diyen bir kısım arkadaşlar var Türkiye'de. Ben bu arkadaşları da anlamıyorum. Tamam Türkiye'de belki senin düşüncene göre durum kötu falan filan da, sen buraya geldin de mi çok güzel diyorsun?? Televizyondan, ordan burdan görmekle ahkam kesilmez. Orada bu daha iyi, şurda şu kötü diyerek de yaşanmaz. Tabii ki her yerin kendine göre iyi ve kötü tarafları var. Bir seçim yapmak da zorunda değiliz zaten.
          Neyse, dediğim gibi bu bir kötüleme yazısı değil, sadece kendi düşüncelerimi belirttim. Ben her zaman şuna inandım, nerede mutluysan orası evindir... Ve ben şu anda JJ'yim yanında çok mutluyum ve onunla başka bir ülkeye de gitsem mutlu olurum.

Yorumlar

  1. bende yurtdışına gitmek istiyordum bnm için çok güzel bi yazı olmuş. teşekkürler. =o)

    YanıtlaSil
  2. Yardımcı olduysam ne mutlu :) ama tabii ki her yer farklıdır. Dediğim gibi her yerin artı ve eksileri var. Ama okumak için gitmeyi düşünüyorsan ve şansın varsa gitmeni öneririm :)

    YanıtlaSil
  3. Her zaman davulun sesi uzaktan hos geliyor.. Bence en zor kismi da ne kadar iyi ingilizce bilsen de ne kadar cok arkadasin olsa da kocan sana ne kadar destek verse de her zaman insan kendini yanliz hissediyor ulkesini ariyor..

    YanıtlaSil
  4. yok okula değil çalışmaya giderim gidersem. ama dediğin gibi çoğu yerde kabul görmüyor diplomalarımız. demek ki iyice araştırıp gitmem gerek. ama herşeye sevdiğin kişiyle katlanabileceğin gerçeğinide unutmamak gerek tabi o muhteşem birşey... ;o)

    YanıtlaSil
  5. Evet çok güzel söyledin Müge, davulun sesi uzaktan hoş gelir... İnsan bazen yalnız hissedebiliyor kendini ama açıkcası Türkiye'de bile yalnız hissetiğim zamanlar olmuştur :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar