ASK'dan Sonra



Elif Safak'in Ask romani hakkinda bittikten sonra kapsamli bir yazi yazacagimi soylemistim. Kitap biteli epey oldu ama yazisi anca geliyor...
Simdi ben size bu kitabin konusunu falan anlatmayacagim. Zaten bir cok kisi okumustur diye dusunuyorum. Okumamissaniz google'dan aratabilirsiniz :)
Ben bu kitabi sevdim, ama neden sevdim? Konusu mu cok guzel, karakterler mi harika? Bilemiyorum acikcasi... Galiba ben bu kitabi dogru zamanda okudum ve o yuzden sevdim. 2009'da ilk basildiginda okusaydim ayni seyleri hisseder miydim? Sanmiyorum. Sevmemdeki en onemli etken (bircok insan da ayni seyi dusunuyordur) sanirim Sems'in 40 kuraliydi. O kadar hayattan, o kadar gercek ki hepsi... Kitap bittikten sonra arastirma yaptim. Bu 40 kural gercekten Sems-i Tebrizi mi ait, yoksa Elif Safak'in kurgusu mu diye. Kendisine aitmis...  Acikcasi bu okudugum ilk Elif Safak romani ve 40 kuraldan sonra saygi duydum kendisine :) Bakalim belki diger kitaplarini da okurum.
Iste cok etkilendigim kurallardan birkaci;

1. kural: "Yaradani hangi kelimelerle tanimladigimiz, kendimizi nasil gordugumuze ayna tutar. Sayet Tanri dendi mi oncelikle korkulacak, utanilacak bir varlik geliyorsa aklina, demek ki sen de korku ve utanc icindesin cogunlukla. Yok eger, Tanri dendi mi evvela ask, merhamet ve sefkat anliyorsan, sende de bu vasiflardan bolca mevcut demektir."

O kadar dogru ki... Bunu okuyunca kendine 'iyi musluman' benim 'dinci' diye tabir ettigim bir suru insan geldi aklima. Bir cogu Allah'i sadece korkulacak bir varlikmis gibi gorup cocuklarini oyle yetistiriyorlar nedense...

14. kural: " Hakk'in karsina cikardigi degisimlere direnmek yerine, teslim ol. Birak hayat sana ragmen degil, seninle beraber aksin. Duzenim bozulur, hayatimin alti ustune gelir diye endise etme. Nereden biliyorsun hayatin altinin ustunden daha iyi olmayacagini?"

Bazen teslim olmak o kadar zor ki...

18. Kural'dan bir bolum:"Seytan, disimizda bizi ayartmayi bekleyen korkunc bir mahluk degil, bizzat icimizde bir sestir. Seytani kendinde ara; disinda, baskalarinda degil."

Dogru soze ne hacet...

25. kural: "Cenneti ve Cehennemi illa ki gelecekte arama. Ikisi de su an burada mevcut. Ne zaman birini cikarsiz, hesapsiz ve pazarliksiz sevmeyi basarsak, cennetteyiz aslinda. Ne vakit birileriyle kavgaya tutussak; nefrete, hasede ve kine bulassak, tepetaklak cehennem dusuveririz."


Hala okumadiysaniz, 'ASK' a bir sans verin derim. Sonra begenip begenmemek size kalmis :)






Not: Din konusundaki dusunceler benim kisisel dusuncelerimdir. Sonucta bu da kisisel bir blog ;)

Yorumlar

  1. Hi Vanessa,
    Thanks for your comment! I would like to follow your blog :) and I will.

    YanıtlaSil
  2. Thank you so much for the follow.
    Follow you back on bloglovin and gfc,too.
    Do you also follow me on gfc?
    Lovely greets

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar